Presă

Tendințe IT

În calitate de analiști de piață, suntem întrebați de obicei la sfârșitul anului ce noi subiecte și tendințe vor apărea pe agenda IT-ului în anul care urmează.

Când subliniem evoluțiile la care ne așteptăm în următoarele 12 luni, ni se spune de multe ori: “Dar acest lucru nu e o noutate, există deja”. ”Da, există, dar subiectele ITC nu se modifică în fiecare an, ci se dezvoltă în permanență de-a lungul unor perioade mai mari de timp” declară Pierre Audoin Consultants (PAC).

Cloud Computing: SaaS

Software as a service (SaaS) va continua să influențeze substanțial piața de software în 2018. Sunt disponibile soluții SaaS din ce in ce mai multe și mai cuprinzătoare, iar zonele tradiționale precum colaborarea, comunicațiile unificate și CRM până la sisteme ERP realizate integral în cloud, continuă să se dezvolte cu rapiditate.

Împreuna cu specialiștii în SaaS, companiile de software se remarcă tot mai des prin soluții SaaS care pot rivaliza cu ușurință cu software-ul tradițional.

Firmele nu mai exclud categoric subiectul cloud, ci tind să țină cont de SaaS în deciziile lor investiționale, punând în balanță toate argumentele pro și contra.

Cloud Computing: Hosted Private Cloud

Conceptul de Hosted Private Cloud este consecința logică a externalizării tradiționale de IT. Avantajele tehnice și comerciale ale unei arhitecturi cloud se îmbină cu medii dedicate clientului de outsourcing.

Avantajul pentru client constă în modularitate și în posibilitatea de a opera un sistem personalizat adaptat la maturitatea firmei de IT respective.

Cloud Computing: Piața B2B pentru aplicații

Inspirați de succesul app store-urilor pentru smartphone-uri, tot mai mulți furnizori de software și tehnologie crează piețe pentru vânzarea de aplicatii business. Însă acestea nu se concentrează pe dispozitivele mobile, ci sunt poziționate ca platforme centrale de vânzări și pentru operatori în domeniul serviciilor cloud.

Companiile, de exemplu, pot achiziționa serviciile cloud ale diverșilor furnizori și să le combine între ele. In cel mai bun caz, operatorul de platformă cloud oferă facturarea, contract de proiectare și controlul calitații pentru serviciul cumpărat, integral și din sursă unică. Clienții au astfel mai puțini parteneri cu care vor încheia un contract pentru furnizarea de servicii cloud, ceea ce este deosebit de avantajos dacă apar probleme.

Cu toate acestea, integrarea serviciilor de cloud ale mai multor furnizori reprezintă o provocare considerabilă pentru piețele de cloud și clienții lor; se pot aduce încă multe îmbunătățiri în materie de standardizare și interoperabilitate.

Dispozitive mobile, aplicații și managementul datelor

Timp de câțiva ani, multe firme au ignorat creșterea necontrolată a dispozitivelor mobile și s-au prefăcut că nu observă când angajații lor descărcau tot felul de aplicații în smartphone-urile și tabletele de serviciu.

Acum se află sub presiune deoarece trebuie să acționeze, pentru că jungla de dispozitive mobile și aplicații care a rezultat nu mai poate fi gestionată eficient și implică riscuri enorme de securitate. Disponibilitatea soluțiilor și a serviciilor pentru o administrare sigură a dispozitivelor, aplicațiilor și datelor, ca și a app store-urilor din firme a crescut semnificativ în ultimii doi ani.

Aceasta oferă un potențial de creștere atrăgător pentru furnizorii poziționați corespunzător: PAC estimează că piața globală pentru dispozitive mobile și aplicații software de gestionare va crește în medie cu aproximativ 35 % pe an. PAC va analiza mai atent aceste subiecte în vara anului 2018, în cadrul studiului nostru european multi-client “Mobile Application Stores and Device Management for Companies” și vom intervieva firme din Germania, Franța si Marea Britanie în legătură cu planurile lor de implementare, de necesități și de investiții.

Business Intelligence/ Business Analytics

Business intelligence și business analytics vor rămâne subiecte centrale în programul companiilor în 2018. Acestea necesita o baza solidă pentru decizii și planificare. Soluțiile care oferă o operare mai ușoară și mai flexibilă – și prin intermediul dispozitivelor mobile – și, în același timp, susțin liniile de afaceri, sunt foarte căutate. În consecință, crește și nevoia de administrare eficientă a datelor.

Big Data

Big data nu mai este o tendință abstractă pentru firme, ci a devenit realitate. Acestea încearcă să descopere nu doar modalități noi de manipulare a fluxului de informații, ci și să abordeze soluțiile în așa fel încât să folosească la maxim oportunitățile de afaceri pe care le reprezintă big data.

Această atitudine va stimula investițiile inițiale în zonele de administrare a datelor și analiza de date, precum și investițiile în serviciile corespunzătoare de consultanța și integrare de sisteme.

Imensul interes suscitat de tehnologiile in-memory are legătură și cu big data.

Securitate IT , în special Cyber Security

În ceea ce privește subiectul întotdeauna prezent al securității IT, cyber security deschide lista programelor firmelor pentru 2018 – mai ales pentru conducere. Digitalizarea proceselor de afaceri și utilizarea conexa a internetului și a dispozitivelor mobile sunt cei mai relevanți factori care determină investițiile în servicii și soluții de securitate.

“Nu există economie digitală fără încredere digitală!”

Social Business/ Social Collaboration

“Social” nu mai este un subiect care îl privește doar pe consumator, ci devine tot mai mult parte integrantă din rutina zilnică de afaceri a companiilor. Aproape toți furnizorii de tehnologie și software propun oferte legate de colaborare socială, comunicare, centre de contact sau CRM.

Totuși, nu este de ajuns doar să implementezi instrumentele tehnice. Firmele care folosesc servicii de IT trebuie să dezvolte strategii holistice care să susțină în mod adecvat specialiștii în activitățile lor zilnice, precum și procesele de afaceri. Acest lucru reprezintă un potențial important pentru integratorii de sisteme și consultanță în IT.

În 2018, PAC va descrie subiectul intreprinderilor sociale în proiecte adresate mai multor clienți. De asemenea, în cadrul unui raport european multi-client, vom intervieva directori de linii de afaceri din Germania, Marea Britanie și Franța în legătură cu strategiile, stadiile de implementare și planurile de investiții.

Serviciile de gestionare a aplicațiilor

Serviciile de gestionare a aplicațiilor (application management services – AMS) sau administrarea ciclului de viață al aplicațiilor (application lifecycle management – ALS) va rămâne unul dintre cele mai importante subiecte pentru firmele client în 2018.

Situația precară a economiei europene va atrage după sine reducerea prețurilor și flexibilizarea costurilor inițiale. Reducerea costurilor prin prestarea de servicii industrializate și standardizate și capacități off-shore de livrare sunt cerințe elementare și nu mai reprezintă criterii de diferențiere pentru furnizori. În afară de reducerea costurilor, necesitatea de a susține mai eficient cerințele de afaceri este, în special, un factor determinant semnificativ pentru AM/ ALS.

Ducând la așteptări mai mari de la furnizori și la un spectru mai larg de servicii de calitate, această tendință oferă un potențial deosebit de diferențiere pentru furnizori, e.g. prin verticalizare și specializarea pe aplicații critice (de exemplu, PLM, MES în sectorul de producție, billing în telecom și utilitati). Pentru 2018, PAC intenționează să evalueze peisajul furnizorilor în domeniul gestionării aplicațiilor în Germania, din punctul de vedere al compatibilității sau al măsurii în care îndeplinesc cerințele utilizatorilor, în cadrul unui PAC RADAR.

Standardizarea/ Industrializarea aplicațiilor și a infrastructurilor

Nevoia companiilor de standardizare continuă a aplicațiilor și mai ales a infrastructurilor predomină în continuare.

Multe firme mari operează peste 500 de aplicații parțial redundante și zeci de centre de date – fără o transparență suficientă în ceea ce privește costurile și capacitatea.

De aceea, acest subiect a ramas printre cele mai importante 10 tendințe pentru 2018 în viziunea PAC. Potențialul de optimizare este în continuare enorm.

Intră în legătură cu noi!

Putem să furnizăm soluții flexibile potrivite nevoilor de dezvoltare și scalare ale afacerii tale!